
VIRGINIA: 


It is ordered that the Rules heretofore adopted and 

promulgated by this Court and now in effect be and they hereby are 

amended to become effective July 1, 2013. 

Amend portions of Part Two, Virginia Rules of Evidence, to 

read as follows: 

PART TWO 


VIRGINIA RULES OF EVIDENCE 


* * * 

ARTICLE VII. OPINIONS AND EXPERT TESTIMONY. 

* * * 

Rule 2:706. USE OF LEARNED TREATISES WITH EXPERTS (Rule 2:706(a) 
derived from Code § 8.01-401.1). 

(a) Civil cases. To the extent called to the attention of 

an expert witness upon cross-examination or relied upon by the 

expert witness in direct examination, statements contained in 

published treatises, periodicals or pamphlets on a subject of 

history, medicine or other science or art, established as a 

reliable authority by testimony or by stipulation shall not be 

excluded as hearsay. If admitted, the statements may be read into 

evidence but may not be received as exhibits. If the statements are 

to be introduced through an expert witness upon direct examination, 

copies of the specific statements shall be designated as literature 

to be introduced during direct examination and provided to opposing 

parties 30 days prior to trial unless otherwise ordered by the 

court. If a statement been designated by a party in accordance 



with and satisfies the requirements of this rule, the expert 

witness called by that party need not have relied on the statement 

at the time of forming his opinion in order to read the statement 

into evidence during direct examination at trial. 

(b) Criminal cases. - Where an expert witness acknowledges on 

cross-examination that a published work is a standard authority in 

the field, an opposing party may ask whether the witness agrees or 

disagrees with statements in the work acknowledged. Such proof 

shall be received solely for impeachment purposes with respect to 

the expert's credibility. 

ARTICLE VIII. HEARSAY. 

* * * 

Rule 2:804. HEARSAY EXCEPTIONS APPLICABLE WHERE THE DECLARANT IS 

UNAVAILABLE (Rule 2:804(b) (5) derived from Code § 8.01-397). 

(a) Applicability. -- The hearsay exceptions set forth in 

subpart (b) hereof are applicable where the declarant dead or 

otherwise unavailable as a witness. 

(b) Hearsay exceptions. - The following are not excluded by 

the hearsay rule: 

(1) Former testimony. Testimony given under oath or 

otherwise subject to penalties for perjury at a prior hearing, 

or in a deposition, if it is offered in reasonably accurate 

form and, if given in a different proceeding, the party 

against whom the evidence is now offered, or in a civil case a 

privy, was a party in that proceeding who examined the witness 

by direct examination or had the opportunity to cross-examine 

the witness, and the issue on which the testimony is offered 

is substantially the same in the two cases. 

(2) 	 Statement under belief of impending death. In a 
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prosecution for homicide! a statement made by a declarant who 

believed when the statement was made that death was imminent 

and who had given up all hope of survival! concerning the 

cause or circumstances of declarant's impending death. 

(3) Statement against interest. (A) A statement which 

the declarant knew at the time of its making to be contrary to 

the declarant's pecuniary or proprietary interest! or to tend 

to subject the declarant to civil liability. (B) A statement 

which the declarant knew at the time of its making would tend 

to subject the declarant to criminal liability! if the 

statement shown to be reliable. 

(4) Statement of personal or family history. If no 

better evidence is available! a statement made before the 

existence the controversy! concerning family relationships 

or pedigree of a person! made by a member of the family or 

relative. 

(5) Statement by party incapable of testifying. Code 

§ 8.01-397! entitled "Corroboration required and evidence 

receivable when one party incapable of fying!" presently 

provides: 

In an action by or against a person who! from any cause! is 

incapable of testifying! or by or against the committee! trustee! 

executor! administrator! heir! or other representative of the 

person so incapable of testifying! no judgment or decree shall be 

rendered in favor of an adverse or interested party founded on his 

uncorroborated testimony. In· any such action! whether such adverse 

party testifies or not! all entries! memoranda! and declarations by 

the party so incapable of testifying made while he was capable! 

relevant to the matter in issue! may be received as evidence in all 

proceedings including without limitation those to which a person 

under a disability is a party. The phrase "from any cause" as used 
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in this section shall not include situations in which the party who 

is incapable of testifying has rendered himself unable to testify 

by an intentional self-inflicted injury. 

For the purposes of this section, and in addition to 

corroboration by any other competent evidence, an entry authored by 

an adverse or interested party contained in a business record may 

be competent evidence for corroboration of the testimony of an 

adverse or interested party. If authentication of the business 

record is not admitted in a request for admission, such business 

record shall be authenticated by a person other than the author of 

the entry who is not an adverse or interested party whose conduct 

is at issue in the allegations of the complaint. 

* * * 

PART THREE 


PRACTICE AND PROCEDURE IN CIVIL ACTIONS 


* * * 

Rule 3:20. Summary Judgment. 

Any party may make a motion for summary judgment at any time 

after the parties are at issue, except in an action for divorce or 

for annulment of marriage. If it appears from the pleadings, the 

orders, if any, made at a pretrial conference, the admissions, if 

any, in the proceedings, or, upon sustaining a motion to strike the 

evidence, that the moving party is entitled to judgment, the court 

shall enter judgment in that party's favor. Summary judgment, 

interlocutory in nature, may be entered as to the undisputed portion 

of a contested claim or on the issue of liability alone although 

there is a genuine issue as to the amount of damages. Summary 
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jUdgment shall not be entered if any material fact is genuinely in 

dispute. No motion for summary judgment or to strike the evidence 

shall be sustained when based in whole or in part upon any discovery 

depositions under Rule 4:5, unless all parties to the action shall 

agree that such deposition may be so used, or unless the motion is 

brought in accordance with the provisions of subsection B of § 8.01 

420. 

* * * 

PART FOUR 


PRETRIAL PROCEDURES, DEPOSITIONS AND PRODUCTION AT TRIAL 


* * * 

Rule 4:7. Use of Depositions in Court Proceedings. 

(a) Use of Depositions. -- At the trial or upon the hearing of 

a motion or an interlocutory proceeding, any part or all of a 

deposition, so far as admissible under the rules of evidence 

applied as though the witness were then present and testifying, may 

be used against any party who was present or represented at the 

taking of the deposition or who had reasonable notice thereof, in 

accordance with any of the following provisions: 

(1) Any deposition taken in a civil action may be used 

for any purpose in supporting or opposing an equitable claim; 

provided, however, that such a deposition may be used on an 

issue heard by an advis.ory jury empaneled pursuant to Code § 

8.01 336(E) or a hearing ore tenus only as provided by 

subdivision (a) (4) of this Rule. 

(2) Any deposition may be used by any party for the 

purpose of contradicting or impeaching the testimony of 

deponent as a witness. 
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(3) The deposition of a party or of anyone who at the 

time of taking the deposition was an officer, director, or 

managing agent, or a person designated under Rule 4:5(b) (6) or 

4:6(a) to testify on behalf of a public or private 

corporation, partnership or association or governmental agency 

which is a party may be used by an adverse party for any 

purpose. 

(4) The deposition of a witness, whether or not a party, 

may be used by any party for any purpose in any action upon a 

claim arising at law, issue heard by an advisory jury 

empaneled pursuant to Code § 8.01-336(E), or hearing ore tenus 

upon an equitable claim if the court finds: (A) that the 

witness is deadi or (B) that the witness is at a greater 

distance than 100 miles from the place of trial or hearing, or 

is out of this Commonwealth, unless it appears that the 

absence of the witness was procured by the party offering the 

depositioni or (C) that the witness is unable to attend or 

testify because of age, illness, infirmity, or imprisonmenti 

or (D) that the party offering the deposition has been unable 

to procure the attendance of the witness by subpoena; or (E) 

that the witness is a judge, or is a superintendent of a 

hospital for the insane more than 30 miles from the place of 

trial, or is a physician, surgeon, dentist, chiropractor, or 

registered nurse who, in the regular course of his profession, 

treated or examined any party to the proceeding, or is in any 

public office or service the duties of which prevent his 

attending court provided, however, that if the deponent is 

subject to the jurisdiction of the court, the court may, upon 

a showing of good cause or sua sponte, order him to attend and 

to testify ore tenus; or (F) upon application and notice, that 

such exceptional circumstances exist as to make it desirable, 
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in the interest of justice and with due regard to the 

importance of presenting the testimony of witnesses orally in 

open court, to allow the deposition to be used. 

(5) If only part of a deposition is offered in evidence 

by a party, an adverse party may require him to introduce any 

other part which ought in fairness to be considered with the 

part introduced, and any party may introduce any other parts. 

(6) No deposition shall be read in any action against a 

person under a disability unless it be taken in the presence 

of the guardian ad litem appointed or attorney serving 

pursuant to § 8.01-9, or upon questions agreed on by the 

guardian or attorney before the taking. 

(7) In any action, the fact that a deposition has not 

been offered in evidence prior to an interlocutory decree or 

order shall not prevent its thereafter being so offered except 

as to matters ruled upon in such interlocutory decree or 

order; provided, however, that such deposition may be read as 

to matters ruled upon in such an interlocutory decree or order 

if the principles applicable to after-discovered evidence 

would permit its introduction. 

Substitution of parties does not affect the right to use 

depositions previously taken; and when there are pending in the 

same court several actions or suits between the same parties, 

depending upon the same facts, or involving the same matter of 

controversy, in whole or in part, a deposition taken in one of such 

actions or suits, upon notice to the same party or parties, may be 

read in all, so far as it is applicable and relevant to the issue; 

and, when an action in any court of the United States or of this or 

any other state has been dismissed and another action involving the 

same subject matter is afterward brought between the same parties 

or their representatives or successors in interest, all depositions 
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lawfully taken and duly filed in the one action may be used in the 

other as if originally taken therefor. 

(b) Form of Presentation; Objections to Admissibility. -- A 

party may offer deposition testimony pursuant to this Rule in 

stenographic or nonstenographic form. Except as otherwise directed 

by the court, if all or part of a deposition is offered, the 

offering party shall provide the court with a transcript of the 

portions so offered in either form or in electronic or digitally 

imaged form. Except as provided in Rule 1:18 and subject to the 

provisions of subdivision (d) (3) of this Rule, objection may be 

made at the trial or hearing to receiving in evidence any 

deposition or part thereof for any reason which would require the 

exclusion of the evidence if the witness were then present and 

testifying. 

(c) Effect of Taking or Using Depositions. -- A party does not 

make a person his own witness for any purpose by taking his 

deposition. The introduction in evidence of the deposition or any 

part thereof for any purpose other than that of contradicting or 

impeaching the deponent makes the deponent the witness of the party 

introducing the deposition, but this shall not apply to the use by 

an adverse party of a deposition under subdivision (a) (3) of this 

Rule. At the trial or hearing any party may rebut any relevant 

evidence contained in a deposition whether introduced by him or by 

any other party. 

(d) Effect of Errors and Irregularities in Depositions. -­

(1) As to Notice.- All errors and irregularities in the 

notice for taking a deposition are waived unless written 

objection is promptly served upon the party giving the notice. 

(2) As to Disqualification of Officer. - Objection to 

taking a deposition because of disqualification of the officer 

before whom it is to be taken is waived unless made before the 
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taking of the deposition begins or as soon thereafter as the 

disqualification becomes known or could be discovered with 

reasonable diligence. 

(3) As to Taking of Deposition. 

(A) Objections to the competency of a witness or to the 

competency, relevancy, or materiality of testimony are not 

waived by failure to make them before or during the taking of 

the deposition, unless the ground of the objection is one 

which might have been obviated or removed if presented at that 

time. 

(B) Errors and irregularities occurring at the oral 

examination in the manner of taking the deposition, in the 

form of the questions or answers, in the oath or affirmation, 

or in the conduct of parties, and errors of any kind which 

might be obviated, removed, or cured if promptly presented, 

are waived unless seasonable objection thereto is made at the 

taking of the deposition. 

(C) Objections to the form of written questions submitted 

under Rule 4:6 are waived unless served in writing upon the 

party propounding them within the time allowed for serving the 

succeeding cross or other questions and within 5 days after 

service of the last questions authorized. 

(4) As to Completion and Return of Deposition. - Errors 

and irregularities in the manner in which the testimony is 

transcribed or the deposition is prepared, signed, certified, 

sealed, endorsed, transmitted, filed or otherwise dealt with 

by the officer under Rules 4:5 and 4:6 are waived unless a 

motion to suppress the deposition or some part thereof is made 

with reasonable promptness after such defect is, or with due 

diligence might have been, ascertained. 

(e) 	 Limitation on Use of Depositions. - No motion for summary 
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judgment or to strike the evidence shall be sustained when based in 

whole or in part upon any depositions under Rule 4:5, unless such 

use of depositions is permitted by § 8.01 420. 

(f) Record. -- Depositions shall become a part of the record 

only to the extent that they are offered in evidence. 

A Copy, 

Teste: 

Clerk 
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