VIRGINIA:

JIn the Supreme Count of Virginia feld at the Supreme Count Building in the
City of Richmond on Friday the 12% day of Apil, 2019.

On March 18, 2019, came the Judicial Ethics Advisory Committee and presented to the
Court Opinion 19-1 pursuant to its authority established in this Court's order of October 20, 2015.
Upon consideration whereof, the Court approves the opinion as set out below.

Judicial Ethics Advisory Committee
Opinion 19-1

A judge should not wear his or her judicial robe while attending the funeral service for
another judge.

ISSUE:

May a judge wear his or her judicial robe while attending the funeral service of another
judge?

Answer: No. A judge should not wear his or her judicial robe to the funeral service of
another judge, where the judge is not attending the service in his or her official capacity, as doing
so may improperly lend the prestige of judicial office to advance the private interests of the judge
or others.

FACTS:

The family of a recently deceased judge planned a public funeral service to honor him.
Details of the funeral arrangements were disseminated to other members of the judiciary. Those
details included information that judges attending the funeral service wear their judicial robes,
and information regarding a specific time of arrival and special area for enrobing was provided
for attending judges. The requesting judge is one judge who was to attend the funeral service and
has asked whether wearing a judicial robe to the funeral service would violate the Canons of
Judicial Conduct for the Commonwealth of Virginia (the “Canons”).

DISCUSSION:
The Preamble to the Canons provides that:

Intrinsic to all sections of these Canons are the precepts that judges, individually
and collectively, must respect and honor the judicial office as a public trust and
strive to enhance and maintain confidence in our legal system. The judge is an
arbiter of facts and law for the resolution of disputes and a highly visible symbol of
government under the rule of law.



Va. Sup. Ct. R,, Part 6, § III, Preamble. As the Preamble recognizes that the judicial office is a
public trust, the Canons then declare the importance of that public trust and the requirements that
judges maintain that public trust.

The question presented is governed by Canon 2.

- The commentary to Canon 2B explains the importance of maintaining the prestige of, and
respect for, the judicial office. Canon 2B prohibits judges from lending that prestige of the
judicial office “to advance the private interests of the judge or others.” Canon 2B. More
generally, under Canon 2: “A judge shall avoid impropriety and the appearance of impropriety in
all of the judge’s activities.” Canon 2 (emphasis added). When read together, it is apparent that a
judge must safeguard the public trust and not use the prestige of the judicial office to advance his
or her own private interests or the interests of others, and that judges must avoid even the
appearance of improperly using the prestige of the judicial office.

Furthermore, the commentary to Canon 2A explains that “[t]he prohibition against
behaving with impropriety or the appearance of impropriety applies to both the professional and
personal conduct of a judge.” Canon 2A Commentary (emphasis added). The commentary to
Canon 2B provides a similar caution, noting that “[jJudges should distinguish between proper and
improper use of the prestige of office in all of their activities.” Canon 2B Commentary (emphasis
added).

The Preamble to the Canons also recognizes that the judge is a “highly visible symbol of
government.” In terms of symbols of the judicial office, there may be no more common,
recognizable, and visible symbol than a judge wearing his or her judicial robe. The Arizona
Supreme Court Judicial Ethics Advisory Committee (the “Arizona Committee™) recognized the
importance of judicial robes when it considered an ethical question regarding the wearing of a pin
on a judicial robe. See Ariz. Jud. Adv. Op. 18-03 (2018). The Arizona Committee opined that
judicial robes should remain free of adornments such as symbols, pins, or messages. /d. In
analyzing the question, the Arizona Committee began by noting the importance of the judicial
robe:

The judicial robe powerfully and unmistakably invokes the prestige of judicial
office. Using that prestige to express support for any particular message,
organization, cause, or category of citizens necessarily excludes a large universe of
equally worthy messages, organizations, causes, and citizens who might feel
reassured upon encountering a judge displaying symbols meaningful to them.

Id. The Arizona Committee cited the criminal justice standards of the American Bar Association
(“ABA”) and the ABA’s discussion of the symbolism of the judicial robe, noting that the robe
reminds everyone — including the judge — that the prime concern of the court is justice, and that
the robe adds dignity to the courtroom. Id. (citing ABA STANDARDS FOR CRIMINAL JUSTICE:
SPECIAL FUNCTIONS OF THE TRIAL JUDGE 6-1.4, at 23 (3" ed. 2000)). Furthermore, the ABA’s
commentary on its criminal justice standards notes that “[t]he robe also symbolizes power and the
authority of the office.” ABA, supra, at 23.



In the Commonwealth of Virginia, neither the Canons, the Code of Virginia, nor any other
official rule or document for judges explicitly states or provides guidance as to when (or where)
the wearing of judicial robes is required, permitted, or prohibited.! Despite this lack of written
directives, time-honored practice and tradition in the Commonwealth has been for a member of
the judiciary to wear his or her judicial robe only when acting in his or her official capacity in
court proceedings or official ceremonies,? or in conjunction with professional, as opposed to
personal, conduct on the part of the judge.

The precise question of the propriety of a judge wearing a robe to a funeral service has not
been considered previously by the Committee, nor apparently by other states.? States that have
considered the question of the wearing of judicial robes outside a judge’s official duties have
addressed a wide variety of activities including election campaigns, fundraising activities,
advertising, promotional campaigns, and even charitable events — with varying opinions on the
propriety of wearing judicial robes during such activities.

The Committee agrees with the general principle that the judicial robe is an important
symbol of the prestige associated with judicial office. Therefore, a judge must carefully consider
the propriety of wearing the judicial robe and the potential for lending that prestige to advance the
private interests of the judge or others, especially where the robe is worn for occasions which are
not part of his or her official duties. Based on the facts presented, attendance at the funeral service
represents a personal activity on the part of the attending judge, and not part of his or her official
duties. This is true even though the funeral service is for a fellow member of the judiciary, and
where many fellow judges are expected to attend.

Attendance by a group of judges wearing their judicial robes would provide a visual
reminder to all who attended of the deceased’s status as a member of the judiciary. But honoring
his service to the Commonwealth would be paying respect to but one aspect of his public life, a
life that likely included many additional private and public interests. Under the facts presented,
wearing a judicial robe would invoke a powerful symbol of the prestige of the judicial office, and
potentially lend that prestige to the funeral service of the deceased judge and all the public and
private interests that encompassed his life.

While a judge may certainly attend the funeral service of a fellow member of the judiciary,
and may sit with other judges as a group, it would not be appropriate to do so while wearing his or
her judicial robe. Based on the facts presented, the Committee believes wearing the judicial robe
in this manner may improperly lend the prestige of the judicial office to the private interests of the
judge or others in violation of Canon 2B. Even where the private interests may not be clear, the
potential for such improper use of the prestige of the judicial office renders this use of the judicial
robe problematic, because a judge must avoid even the appearance of impropriety in accordance
with Canon 2.

CONCLUSION:

Being selected to serve the Commonwealth as a judge or justice is an honor granted to few
individuals. Upon the death of an esteemed member of the judiciary, it is natural for family,
friends, and colleagues to pay respect not only to the individual who has passed away but also to
provide tribute to the service he or she has provided to the Commonwealth. The Committee
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recognizes that the request for judges attending the funeral service to wear their judicial robes is
borne out of the normal and reasonable desire to honor the judge’s service.

Against this backdrop and the facts presented, the Committee finds, however, that if the
judge were to wear his or her robe to the funeral service, where attendance is not pursuant to his
or her official duties, there exists the potential of lending the prestige of the judicial office to
advance the private interests of the judge or others, and at the very least would result in the

appearance of doing so. Therefore, consistent with the principles articulated in Canon 2, the judge
should not wear his or her robe to the funeral.
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FOOTNOTES:

! See, e.g., NEW MEXICO JUDICIAL EDUCATION CENTER, NEW MEXICO JUDICIAL ETHICS HANDBOOK § 4-100 at 4-2
(2011) (explicitly prohibiting “[w]earing judicial robe when you are not conducting official judicial business™); Tex.
Jud. Ethics Comm. Op. 253 (1999) (finding that a judge may appear on television for a public service announcement
but that “it would be improper if he appeared in the announcement wearing his robe. The commiitee believes
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wearing the judicial robe other than while performing official duties or during official ceremonies inappropriately
lends the prestige of office to the activity in which the robe is worn.”).

2 For example, Virginia Code § 20-25 states that any “judge or justice of a court of record, any judge of a district
court, any retired judge or justice of the Commonwealth, and any active, senior or retired federal judge or justice who
is a resident of the Commonwealth may celebrate the rites of marriage anywhere in the Commonwealth.” In that
circumstance, a judge or justice is acting in an official capacity in an official ceremony under statutory authority. For
purposes of this analysis, wearing his or her judicial robe would not be prohibited.

3 1n 1998, the Judicial Conduct Advisory Committee of Wisconsin (the “Wisconsin Committee™) considered whether
judges could wear their robes in church at a St. Thomas More Lawyers Society “Red Mass.” The Wisconsin
Committee found in part that wearing robes would not violate Wisconsin’s Code of Judicial Conduct, because
wearing robes would honor deceased colleagues, not the church, and it did not lend the prestige of judicial office to
advance the interests of religion. Wis. Sup. Ct. Jud. Conduct Adv. Comm. Op. 98-8 (1998). However, the Wisconsin
Committee’s analysis included their conclusion that the “Red Mass™ was a once-a-year religious service which
honors lawyers and judges who died in the previous year, and “therefore linked to the profession of law.” Id. In the
question presented before us, the funeral service is for an individual who happens to be a member of the judiciary,
and therefore the service is not linked to the profession of law. But even the view of the “Red Mass™ as a
professional activity is not universal. See, e.g., N.M. Adv. Comm. Jud. Ethics Op. 10-09, where the New Mexico
Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct (the “New Mexico Committee™) found that the “Red Mass” is
essentially a religious activity and therefore involved the personal activities of a judge rather than a part of the judge’s
official duties. /d. The New Mexico Committee concluded that a judge’s use of his official position or title to solicit
attendance or otherwise promote the “Red Mass” was inappropriate and prohibited by their Code of Judicial Conduct
“because it lends the prestige of the judicial office to a private interest.” Id.

AUTHORITY:

The Judicial Ethics Advisory Committee is established to render advisory opinions concerning the
compliance of proposed future conduct with the Canons of Judicial Conduct. . . . A request for an
advisory opinion may be made by any judge or any person whose conduct is subject to the
Canons of Judicial Conduct. The Judicial Inquiry and Review Commission and the Supreme
Court of Virginia may, in their discretion, consider compliance with an advisory opinion by the
requesting individual to be a good faith effort to comply with the Canons of Judicial Conduct
provided that compliance with an opinion issued to one judge shall not be considered evidence of
good faith of another judge unless the underlying facts are substantially the same. Order of the
Supreme Court of Virginia entered October 20, 20135.



