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On July 29, 2019, came the Judicial Ethics Advisory Committee and presented to the 
Court Opinion 19-3 pursuant to its authority established in this Court's order of April 18, 2019. 
Upon consideration whereof, the Court approves the opinion as modified and set out below. 

Judicial Ethics Advisory Committee 
Opinion 19-3 

A judge may participate in a continuing legal education seminar presented by a local bar 
association, where attendees are charged a fee for admission and which may result in a 
profit for the bar association, subject to restrictions imposed by the Canons of Judicial 
Conduct. 

ISSUE: 

Is it a violation of the Canons of Judicial Conduct for a judge to participate in a continuing 
legal education (CLE) seminar presented by a local bar association, where attendees are charged a 
fee for admission which may result in a profit for the bar association? 

Answer: No. Participating in a CLE seminar presented by a local bar association where 
attendees are charged a fee for admission and which may result in a profit for the bar association 
does not, in and of itself, violate the Canons of Judicial Conduct for the Commonwealth of 
Virginia (the "Canons") under the facts presented. The judge's participation is, however, subject 
to restrictions imposed by the Canons. 

FACTS: 

A local bar association is presenting a CLE seminar, the topic of which includes trial 
practice. The judge requesting this opinion has been invited to speak as a panelist. The bar 
association is charging attendees a fee for admission. The CLE seminar is not advertised as a 
fundraising event though the bar association will likely realize income due to low costs associated 
with producing the seminar. The requesting judge has asked whether participating as a panelist 
for this CLE seminar violates the Canons, in particular, Canon 4D(3)(b)(v), which prohibits 
speaking at a fundraising event, unless the event is raising funds for improving access to the legal 
system for indigent or low income individuals. 

DISCUSSION: 

The role and life of a judge is not confined to service in the courtroom. The Canons 
recognize that "[ c ]omplete separation of a judge from extra judicial activities is neither possible 
nor wise; a judge should not become isolated from the community in which the judge lives." 
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Canon 4A, Commentary. Canon 4 provides this guidance: "[a] judge may engage in extra­
judicial activities designed to improve the law, the legal system, and the administration of justice, 
and shall conduct any such extra-judicial activities in a manner that minimizes the risk of conflict 
withjudicial obligations." 

Judges must be particularly careful when participating in charitable activities and events, 
especially where fundraising may be concerned. "Judges are encouraged to be involved in 
community activities so long as the judge does not participate in the solicitation of funds and the 
prestige of the office is not used for fund raising." Canon 4D(3)(b), Commentary .. 

Although the bar association may make incidental income from admission fees charged, 
the facts as presented do not indicate that this CLE seminar is a fundraising event subject to the 
prohibitions of Canon4D(3)(b)(v). Based on the facts presented to the Committee with the 
current inquiry, it is not a violation of the Canons for the judge to participate as a panelist in the 
CLE seminar. 

1. Applicable Canons 

Canon 1 provides that a judge shall uphold the integrity and independence of the judiciary. 

Canon 2 provides that a judge shall avoid impropriety and the appearance of impropriety. 
A judge "shall act at all times in a manner that promotes public confidence in the integrity and 
impartiality, of the judiciary." Canon 2A. "A judge shall not lend the prestige of judicial office to 
advance the private interests of the judge or others; nor shall a judge convey or permit others to 
convey the impression that they are in a special position to influence the judge." Canon 2B. 

Canon 3 provides that "[a] judge shall perform the duties of judicial office impartially and 
diligently." If the judge's impartiality might be reasonably questioned, disqualification may be 
required. Canon 3E(l). Furthermore, Canon 3B(9) requires a judge to abstain from making 
public comments about a pending or impending proceeding in any court, which includes during 
any appellate process and until final disposition. See Canon 3B(9) and Canon 3B(9), 
Commentary. 

Canon 4 governs a judge's extra-judicial activities. Canon 4A provides that: 

A judge shall conduct all of the judge's extra judicial activities so that they.do not: 
(1) cast reasonable doubt on the judge's capacity to act impartially as a judge; 
(2) demean the judicial office; or 
(3) interfere with the proper performance of judicial duties. 

Avocational activities are addressed in Canon 4B: "[a] judge may speak, write, lecture, 
teach and participate in other extra judicial activities concerning the law, the legal system, the 
administration of justice and non-legal subjects, subject to the requirements of these Canons." 
Such activities are not just permitted, but encouraged: 
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As a judicial officer and person specially learned in the law, a judge is in a unique 
position to contribute to the improvement of the law, the legal system, and the 
administration of justice. To the extent that time permits, a judge is encouraged to 
do so, either independently or through a bar association, judicial conference or 
other organization dedicated to the improvement of the law. 

Canon 4B, Commentary. 

With respect to participating in civic or charitable events, concerns often arise about a 
judge soliciting funds or memberships, either by a judge's personal participation or by using or 
permitting others to use the prestige of judicial office. See Canon 4D(3)(b). Furthermore, a judge 
"shall not be a speaker or guest of honor at an organization's fund raising events, unless the 
events concern raising funds for improving access to the legal system for indigent or low income 
individuals, but may attend such events." Canon4D(3)(b)(v). 

2. Analysis 

The Committee has not previously considered the propriety of a judge participating in a 
CLE seminar sponsored by a bar association. A prior opinion of the Committee concluded that a 
judge could lecture at a police training academy: 

provided that the lecturing or teaching is done under circumstances which are 
clearly educational and give no appearance of the judge acting as an agent of the 
police department or the sponsoring agency or which might reasonably cause the 
judge to appear to be biased in favor of the police in the courtroom. 

Va. JEAC Op. 01-4 (2001). 

Generally, Canon 4B is permissive and encourages a judge to contribute to the 
improvement of the law, the legal system and administration of justice through a variety of 
activities such as speaking, writing, lecturing and teaching, with the caveat that such extra-judicial 
activities are still subject to the rest of the Canons' requirements. The Committee finds that 
presenting at a CLE seminar sponsored by a bar association is included in those encouraged 
activities. In and of itself, participating in a CLE seminar does not violate the Canons and, in fact, 
is entirely consistent with the notion that judges are in a good position to educate members of the 
legal community on the law. However, prior to accepting an invitation, a judge must ensure that 
participation will comply with all the Canons based on the particular circumstances of the event. 
Additionally, the content of the judge's comments, remarks, or presentation should always 
necessarily be restricted to that which is permissible under the Canons. Finally, a judge must also 
be mindful of any change in circumstances during planning or presentation of the event which 
may implicate the Canons and the judge should act accordingly. 

Based on the facts presented, including the bar association sponsorship, the subject matter 
of the seminar, and the prospective audience, the judge's role in the CLE seminar does not appear 
to interfere with the judge's independence, integrity, or impartiality such that Canons 1, 3, 4, or 
4A would be violated. The judge's participation would not be improper or create the appearance 
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of impropriety, nor would serving as a panelist impermissibly lend the prestige of the judicial 
office to advance the judge's interests or interests of others in violation of ~anons 2, 2A or 2B. 

The judge must be mindful of the circumstances and ensure that none of the comments or 
remarks made during the CLE seminar could reasonably call the judge's impartiality into question 
regarding pending matters, requiring recusal in accordance with Canon 3E(l). The judge must 
also take care to abstain from making public comments about any pending or impending 
proceedings in any court, in accordance with Canon 3B(9). 

The judge has raised the issue of the admission fee charged by the bar association and any 
profit that may be realized as a result. In particular, Canon 4D(3)(b)(v) states that a judge "shall 
not be a speaker or guest of honor at an organization's fund raising events, unless the events 
concern raising funds for improving access to the legal system for indigent or low income 
individuals, but may attend such events." 

While Canon 4D(3)(b)(v) cites permissible types offundraising events in which judges 
may speak, the Canons do not define "fundraising events" or "fundraisers." Similarly, this 
Committee has not previously considered the issue of fundraising in the context of a CLE 
seminar. Previous opinions have dealt with a judge's solicitation of funds for the National 
Judicial College (Va. JEAC Op. 99-3 (1999)) and a judge's participation in an honorary capacity 
during a festival and related events sponsored by a community-based (non-legal) non-profit 
organization. (Va. JEAC Op. 17-1 (2017) (cautioning against thejudge soliciting funds or 
allowing the judge's name or title to be used in soliciting funds)). In neither case was the 
Committee called upon to define "fundraiser" as that term is used in the Canons. 

Thus, whether a CLE seminar that charges an admission fee may be considered an 
impermissible "fundraiser" is a question of first impression for the Committee. Advisory 
opinions in other jurisdictions have dealt with the propriety of judges' participation in charitable 
activities, but discussion offundraising in the context of legal seminars is less common. No 
singular definition of "fundraiser" exists, and a review of other jurisdictions reveals 
determinations based on individual factual scenarios. But in those states that have considered 
whether extra-judicial activities are in fact impermissible fundraisers (in the context of judicial 
ethics), certain considerations and characteristics are prevalent. Those considerations and 
characteristics are instructive in analyzing the current question. 

Analyses often begin with examining the admission fee relative to the cost of the function, 
with excess proceeds being one possible indicia of a fundraiser. 1 The inquiry usually does not 
end there, because the use of any excess proceeds realized is also relevant. For example, an event 
organized with a goal of making a profit in order to fund other activities, as opposed to excess 
proceeds being an incidental aspect of the event, can be an important distinction. 2 The purpose of 
the event itself may also be a relevant inquiry, especially if guests are requested to donate money 
for charitable causes, or if the event is advertised as a fundraiser or benefit for charity.3 

In examining legal seminars and issues offundraising and admission fees, the Committee 
finds that advisory opinions from Florida and Texas, while not binding, are particularly 
instructive. The Florida Judicial Ethics Advisory Committee (the "Florida Committee") 
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determined that a judge would be prohibited from participating in a local Bench and Bar 
Professionalism Seminar due to the fundraising character of the event. Fla. JEAC Op. 99-27 
(1999). The seminar had been advertised by the local bar association and in a local newspaper as 
a fundraising seminar, and the local bar association was known to have had recent financial 
difficulty. Id The Florida Committee also recognized that the issue of excess proceeds alone did 
not answer the inquiry: 

A judge is not disqualified from being a speaker at a legitimate legal education 
seminar simply because the event is intended to produce income, or a profit, for 
the sponsor. If these programs were not able to operate on a sound financial 
basis, they would cease to be offered. However, the event described by the 
inquiring judge is a fundraiser, in the Committee's view, because it was 
advertised and intended as one. 

Id (Emphases added). 

Although not focusing on the fundraising issue, the Texas Committee on Judicial Ethics 
(the "Texas Committee") found that a judge may speak at a CLE event sponsored by a local bar 
association, where members could attend at a reduced rate from nonmembers. TX Jud. Ethics Op. 
276 (2001). Asked whether the judge may be promoting the private interests of the bar 
association (because the fee schedule encourages membership), the Texas Committee found the 
activity permissible because the event was open to all lawyers and no one group of lawyers was 
benefitting. Id 

Whether a CLE seminar constitutes an impermissible fundraising activity will naturally be 
determined on a case-by-case basis depending on the unique facts. It is clear from the examples 
from other states that there are considerations beyond just whether an organization realizes a 
profit from an event in determining whether something is a fundraiser, and more specifically, a 
prohibited fundraiser. 

In this case, the facts available to the Committee suggest that the judge's participation is 
not prohibited. The extra-judicial activity is advertised as a CLE seminar by a legal association, 
covering trial practice topics, and makes no mention of the event being a fundraiser or benefitting 
any charity. A fee is charged for admission. The seminar is open to bar association members and 
guests, and members are charged less than guests. Although characterized as likely to result in a 
profit, the Committee has not been provided any information that the fee charged each attendee in 
fact exceeds the cost of the event, or if so, whether it does so disproportionately. No requests for 
donations have been made, nor has any information been provided that if there are excess 
proceeds that they would be applied to other bar association projects or donated to other 
charitable causes. By all appearances, the CLE seminar is what it purports to be and nothing 
more: an opportunity for attorneys to receive CLE credits for a seminar on trial practice topics by 
a panel of practitioners and a judge. Under the facts presented, the CLE seminar is not an 
impermissible fundraising activity within the proscriptions of Canon 4D(3)(b )(v). 
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CONCLUSION 

The Committee finds that under the facts presented, the judge may participate in the CLE 
seminar sponsored by a local bar association where attendees are charged a fee for admission and 
which may result in a profit for the bar association. Each invitation to a judge to participate in a 
CLE seminar must be reviewed on a case-by-case basis, but as long as a judge's role in such an 
extra-judicial activity is consistent with the Canons, a judge is free - and in fact encouraged - to 
serve and participate in such an activity aimed at improving the law, the legal system and the 
administration of justice. 

A Copy, 
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FOOTNOTES: 

1 "A charitable function is considered a fund-raiser if the guests are requested to donate money or 
if the tickets are priced to exceed the cost of the function." Cynthia Gray, A Judge's Attendance 
at Social Events, Bar Association Functions, Civic and Charitable Functions, and Political 
Gatherings, at 10 (paper prepared for American Judicature Society under grant from the State 
Justice Institute, 1996) (citing three various state advisory opinions). 
2 See, e.g., Massachusetts' Code of Judicial Conduct in Rule 3.7, Comment [3]: "[A] fundraising 
event is one for which the organizers' chief objectives include raising money to support the 
organization's activities beyond the event itself. Unless that is the case, an event is not a 
fundraising event, even if the revenues ultimately exceed the cost." Id. (Emphases added); Utah 
Jud. Ethics Informal Op. No. 90-9 (1990) (determining that an educational seminar where, 
historically the registration fees exceeded the actual costs, and the seminar was organized and 
planned to generate proceeds,which were used to subsidize other sponsor projects, the seminar 
was a fundraising activity); Md. Jud. Ethics Comm. Op. 1979-06 (198b) (finding that at a 
nonprpfit organization's annual dinner, distribution of any excess proceeds from ticket sales to an 
undesignated charity was "merely a contingent, incidental aspect" of the event, and not a 
fundraiser). See also Fla. JEAC Op. 99-27, infra p. 5; Gray, supra note 1, at 10. 
3 See Md. Jud. Ethics Comm. Op. 1979-06 (noting that although excess proceeds at issue are 
turned over to a charity or other worthy cause, "[t]he purpose [of the dinner] is not to benefit any 
charity. No particular charitable enterprise is named on the ticket or letter invitation.") 
"[P]ertinent considerations" for determining the propriety of attending such a function included 
"[t]he purpose of the function, the degree of charitable involvement, and the extent to which a 
charity may financially benefit .... " Id See also Fla. JEAC Op. 99-27, infra p. 5. 

AUTHORITY: 

The Judicial Ethics Advisory Committee is established to render advisory opinions concerning the 
compliance of proposed future conduct with the Canons of Judicial Conduct . ... A request for an 
advisory opinion may be made by any judge or any person whose conduct is subject to the 
Canons of Judicial Conduct. The Judicial Inquiry and Review Commission and the Supreme 
Court of Virginia may, in their discretion, consider compliance with an advisory opinion by the 
requesting individual to be a good faith effort to comply with the Canons of Judicial Conduct 
provided that compliance with an opinion issued to one judge shall not be considered evidence of 
good faith of another judge unless the underlying facts are substantially the same. Order of the 
Supreme Court of Virginia entered April 18, 2019. 
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